360˚ BRNDWR #5 A First Stage

 

Arno Coenen / A First Stage /  60 Min.

Van 26-10-2018 t/m 30-06-2019

Iedere avond van zonsondergang tot 23.00 uur

De vierzijdige videoprojectie van Arno Coenen transformeert de glazen verdieping van de ‘brandweertoren tot een ruimtelijk en levendig caleidoscopisch glas-in-lood venster met een eigentijdse twist. Het bronmateriaal voor de hypnotiserende patronen en bewegende glas-in-loodramen zijn ontwerpschetsen en werktekeningen uit het onlangs gedigitaliseerde archief van de Limburgse glazeniersatelier Fr. Nicolas en Zn). Arno Coenen heeft de visueel zeer aansprekende erfgoedcollectie getransformeerd tot een actueel, ruimtelijk videowerk dat vroeg 20steeeuwse kunststijlen vermengt met hedendaagse beeldtalen. Universele thema’s en symbolen van geloof, hoop en liefde zijn samen met ‘het goede’ en ‘het kwade’ de leidmotieven in de 1 uur durende video. Op 25 meter hoogte schijnt het licht van de projectie in de avonduren naar buiten. Een mooie omkering van glas-in-lood vensters waarbij het zonlicht overdag van buiten naar binnen schijnt.

A First Stageis een speelse prelude op een groter, reizend cross-over project tussen erfgoed en mediakunst dat Viewmaster Projects en Arno Coenen ontwikkelen. In 2019 en 2020 zal A Stage of Luminosityin verschillende steden gepresenteerd worden. Volg het op www.viewmaster-projects.com

Archiefcollectie: ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 MaxWeiss te Roermond’. De collectie is onlangsgeïnventariseerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Concept en productie: Bart van den Boom. Videowerk: Arno Coenen. Techniek: AV&F. Foto’s: Bert Janssen

Met dank aan: Gemeente Maastricht / Sociaal Historisch Centrum Limburg / Sphinxkwartier / RO-groep / IPAL.