Centre Céramique, Maastricht
De tentoonstelling ‘MIELJAAR! gaf een overzicht van de maatschappelijke, ruimtelijke, economische, culturele en politieke veranderingen in Maastricht gedurende de afgelopen zestig jaar. In beeld werd gebracht hoe de stad zichzelf onder steeds wijzigende omstandigheden heeft gehandhaafd en is geëvolueerd van een gesloten provinciestad naar een internationale stad in het hart van Europa.
Vijf thematische lijnen over economie, stadsontwikkeling, onderwijs, vrije tijd & vertier en kerk & religie, vertelden een geschiedenis van de stad Maastricht. De vijf lange tijdlijnen, telkens van 1955 tot 2015, kruisen elkaar op verschillende punten en symboliseren de samenhang en kruisbestuivingen tussen onderwerpen. Een oplettende kijker zag dat de banen elkaar kruisen op dezelfde manier als de belijningen van de ster uit het Maastrichtse stadswapen. Het grondplan van de ‘tijdlijnen’ verwees op een abstracter niveau ook naar een stratenplan; lopend over de banen kwam de bezoeker, zoals hij ook flaneert door de stad, op de kruisingen passanten tegen die een andere verhaallijn volgen: mogelijke aanleiding tot een gesprek over het leven of over het verleden of de toekomst van de stad.
De tentoonstelling nodigde de bezoeker uit om over de vijf gekleurde tapijtbanen – telkens startend in het jaar 1955 – richting het heden – eindigend in 2015 – te wandelen. Het tapijt is vervaardigd met de nieuwste printtechnieken. Foto’s, grafieken, plattegronden en quotes zijn op het tapijt ‘gedrukt’. De stad verandert zo onder je voeten. Op ooghoogte stonden maquettes, objecten en tentoonstellingswanden met fotocollages en teksten. Ook gaven de langere looplijnen ruimte voor zitbankjes met monitoren waarop historische filmfragmenten, eigentijdse interviews en ideeën over de stad van jongeren worden getoond.
Mieljaar! was ‘een open boek’. Vanuit zestig jaargangen Maastrichts Jaarboek ontvouwde de tentoonstelling zich als een ‘trip on memory lane’, als een prentenboek voor de oudere bezoeker en verschafte de expositie aan jonge bezoekers en nieuwe bewoners inzicht in hoe de stad Maastricht een moderne kennis- en dienstenstad is geworden.
Ontwerp en coördinatie: Bart van den Boom. Tentoonstellingsbouw en ontwerp-partner: Atelier de Vree. Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B & Bart van den Boom. Inhoud en teksten: Jac van den Boogard, Servé Minis, Manuel Vliegen. Beeldselectie: Bart van den Boom. Beelden & back up: John Kamstra. projectmedewerker en coördinator educatie en alle films: Ilona van den Brekel. Techniek: Coen van der Gugten. Met dank aan: Janicke kernland / SHCL / RHCL / Limburgs Museum.