Viewmaster Projects en het Nederlands Fotomuseum presenteerde de video- en fototentoonstelling Out There #2 – Video Art, Digital Media & Photography figuring Landscapes in Public Space in de openbare ruimte van de Wilhelminapier en in Fenixloods 1 op het naastgelegen Katendrecht: 25 video- en fotowerken waarin hedendaagse landschappen centraal staat. Iedere avond van 18.00 tot 23.00 uur.
Out There is een tweedelige kunstmanifestatie met in totaal 50 eigentijdse ‘landschapsbeelden’ van gerenommeerde internationale kunstenaars en jong talent. (Deel 1 met 25 andere landschapswerken was in Oktober 2014 in Maastricht te zien). De eigentijdse landschappen hebben onder meer een basis in (sociale) media, Google Earth, GPS, webcams en Flickr, zijn opgebouwd in ateliers, achter een computer, of in een landschap dat de kunstenaar expliciet naar zijn hand zet. De kunstwerken staan niet alleen in een vijfhonderd jaar lange traditie van landschapskunst, maar rekken deze oude betekeniskaders ook op door ze te actualiseren met nieuwe technieken en zienswijzen.
De betekenis van een landschap
Vanaf de Hollandse Meesters in de 17de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw representeerde een ‘landschapwerk’ niet alleen een afbeelding van de ‘natuur’, maar verbeeldde het voornamelijk de ‘cultuur’ waarin het kunstwerk gemaakt is. Cultuurfilosoof Tom Lemaire stelt in zijn boek Filosofie van het landschap (1970) dat dit gegeven aan betekenis heeft ingeboet. In de tweede helft van de 20e eeuw was landschapsfotografie en –schilderkunst slechts een herhaling van zetten en gaf daarmee geen nieuwe inzichten meer, was zijn conclusie.
Met Out There wilden Viewmaster Projects en het Nederlands Fotomuseum een nieuw visueel hoofdstuk toevoegen aan de inzichten van Tom Lemaire. De wereld én de kunst is sterk veranderd. Niet alleen kent de kunst een stormachtige ontwikkeling met nieuwe beeldtalen en dito technieken, ook heeft de wijze waarop wij de wereld bekijken, interpreteren en informatie verzamelen een grote vlucht genomen. In de eigentijdse ‘Time based arts’ en ‘Lens based arts’ worden betoverende nieuwe landschapsbeelden gegenereerd die specifiek iets vertellen over onze hedendaagse beeldcultuur.
Door de landschapswerken uit musea, de galerie of van het computerscherm te halen, en ze in de openbare ruimte (en in een bijzondere binnenruimte) van een modern stadsdeel te presenteren, gingen ze een spannende relatie aan met de architectuur en weidse omgeving van de Wilhelminapier. Het landschap komt weer naar buiten.
In Out There #2 worden videowerken getoond van: Monica Struder & Christoph van den Berg (CH), Hans Op de Beeck (BE), Persijn Broersen & Margit Lukacs (NL), Wim Catrysse (BE), Mungo Thomson (US), Marjolijn Dijkman (NL), Geert Mul (NL), Nicolas Provost (BE), Thomson & Craighead (UK), Michael Najjar (DE), Pieter Geenen (BE), Nicolas O’Brien (US), Kim Boske (NL), Ben Pointeker (AT), Christine Koenigs (NL), Astrid van Nimwegen (NL), Jacco oliver (NL) en Driessens & Verstappen (NL). Fotowerken in lichtbakken in de openbare ruimte zijn van: Stephan Keppel (NL), Anika Schwarsloze (DE), Dominique Teufen (GR), Paul Horn – Lotte Lyon (AT), Penelope Umbrico (US) en Martin Effert (DE).
Out There #2 is een vervolg op Out There #1 waarin vijfentwintig andere landschapswerken in het najaar van 2014 getoond werden in de binnenstad van Maastricht. Voor informatie over kunstenaars deel #1 en beeldmateriaal: www.viewmaster-projects.com en deze website / Out There #1.
Concept, vormgeving, coördinatie, Locaties, teksten: Bart van den Boom: Tentoonstellingsbouw: Atelier de Vree / Zuidprojecten / Joost Goudriaan / AV&F. Projectbegeleiding: Ilona van den Brekel / Floor Krooi. Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B. Teksten: Mique Eggermont en Frits Gierstberg. Vertaling: Petra van der Jeught.