Out There #1 Maastricht

10 -10 t/m 09 -11 2014

2014

Maastricht, openbare ruimte binnenstad / Eiffelgebouw

Out ThereVideo Art, Digital Media & Photography figuring Landscapes in Public Space toonde eigentijdse ‘landschapsbeelden’ van gerenommeerde kunstenaars en jong talent. Twaalf videoprojecties en zes fotowerken werden getoond in de openbare ruimte van de binnenstad van Maastricht. Zeven video-installaties waren te zien in het Eiffelgebouw, een 180 meter lange leegstaande fabriekshal in de stad. De vijfentwintig eigentijdse landschappen hebben onder meer een basis in (sociale) media, Google Earth, GPS, satellietbeelden, zijn opgebouwd in ateliers, achter een computer, of in een landschap dat de kunstenaar expliciet naar zijn hand zet. De kunstwerken van Out There #1 staan niet alleen in een vijfhonderd jaar lange traditie van landschapskunst, maar rekken deze oude betekeniskaders ook op door ze te actualiseren met nieuwe technieken en zienswijzen.

Het landschap in de kunsten door de eeuwen heen
Vanaf de Hollandse Meesters in de 17de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw stond een landschap in de kunsten voor de cultuur en tijd waarin het kunstwerk gemaakt is. Cultuurfilosoof Tom Lemaire stelt in zijn boek Filosofie van het landschap (1970) dat dit gegeven aan betekenis heeft ingeboet. Aan het einde van de 20e eeuw was landschapsfotografie en –schilderkunst slechts een herhaling van zetten en gaf daarmee geen nieuwe inzichten meer. In de jaren 70 was dit een terechte conclusie.

Out There: een nieuw hoofdstuk, een nieuwe benadering
Met Out There heeft Viewmaster een nieuw visueel hoofdstuk toegevoegd aan de waardevolle inzichten van Tom Lemaire. De wereld én de kunst is sterk veranderd. Niet alleen kent de kunst een stormachtige ontwikkeling met nieuwe beeldtalen en dito technieken, ook heeft de wijze waarop wij de wereld bekijken, interpreteren en informatie verzamelen een grote vlucht genomen. Out There #1 presenteert videowerken die vrijwel stilstaan, vertraagd of versneld zijn. Of die door de subtiele verandering of beweging in het beeld meer weg hebben van een schilderij of foto.

Met werk van onder anderen Barbara Visser (NL), Carlos Irijalba (SP), Dan Walwin (GB) David Claerbout (BE), Driessens & Verstappen (NL), Marjolijn Dijkman (NL), Pauline Bastard (FR), Semiconductor
(GB), Greta Alfaro (ES), Jacco Olivier (NL) en Juul Kraijer (NL). Fotowerken zijn o.a. van Marnix Goossens (NL), Kim Boske
(NL), Anika Schwarzlose (DE).

 

Concept, vormgeving, coördinatie, locaties, teksten: Bart van den Boom: Tentoonstellingsbouw: Atelier de Vree / Zuidprojecten / AV&F.  Projectbegeleiding: Ilona van den Brekel / Floor Krooi. Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B. Teksten: Mique Eggermont en Johan Pas. Vertaling: Petra van der Jeught. 

Zie ook Out There #2, beide zijn opgezet in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum en www.viewmaster-projects.com