De Sphinxpassage

 

De Sphinxpassage – 2017 > permanente installatie

Verhalen van Sphinx in 30.000 tegels

De Sphinxpassage is met 120 meter lengte het langste overdekt tegeltableau van Nederland. Tussen het Eiffelgebouw en Pathébioscoop in het Sphinxkwartier te Maastricht brengen ruim 30.000 tegels het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven.

Een bijzondere selectie oude foto’s van onder andere productieprocessen, fabriekgebouwen en fabrieksmedewerkers zijn via traditionele transfertechnieken ingebakken op tegels. Zo ook zijn oude decors, foto’s, reclame-uitingen, transfers en koperplaten getransformeerd naar tegeltableau’s. Het beeldmateriaal komt uit het Sphinxarchief van het SHCL. De geselecteerde objecten in de hangende vitrines zijn van het Centre Céramique.

In 26 hoofdstukken worden evenzoveel verhalen over de Sphinx verteld. Van de oprichting van de Sphinxfabriek door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek aan de Boschstraat: via de Sphinxpassage krijgen passanten en bezoekers een prachtig beeldverhaal van de veelzijdige geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie te zien. Het grootse tegeltableau is zowel een cultuurhistorische tentoonstelling als een permanent kunstwerk. Bijzonder is dat het de geschiedenis van de plek op de locatie zelf verteld wordt, en dat de oude ‘papieren’ archieven van het sanitair en het gebruiksaardewerk door de tegeltransfers weer een glans krijgen die ze toebehoren.

 

Concept, ontwerp en coördinatie: Bart van den Boom. Grafisch ontwerp: Bart van den Boom & Studio Noto. Projectleider realisatie: Jeroen van Bergen. Vitrines: Ontwerpstaal. Tegeltableaus: Maatwerktegels. Tegelzetters: Ger Linckens & Quint. Teksten: Jac van den Boogard & Paul Arnold. Vertaling: Jason Coburn. Opdrachtgever: Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère / gemeente Maastricht.