A Stage of Luminosity

 

A Stage of Luminosity / Arno Coenen

Viewmaster Projects presenteerde vanaf vrijdagavond 10 mei 2019 de eerste episode van een nieuw en groots videokunstproject in de openbare ruimte: A Stage of Luminosity. Het kunstproject is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media en bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties op het Stationsplein te Roermond. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee nieuwe videowerken gemaakt waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Roermondse glazeniersatelier‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

De meterslange historische ontwerp- en werktekeningen, voornamelijk voor kerkelijke glas-in-lood ramen, (gemaakt tussen 1855 en1969)zijn vorig jaar in opdracht van de gemeente Roermond gedigitaliseerd. Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en een compleet nieuw licht werpen op  glas-in-lood ramen.

Met respect voor het verleden is A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Roermondse glas-in-lood-kunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen metde modernste digitale technieken en verbindt hiermee 19deen 20steeeuwse beeldtaal met nieuwe media en communicatiemiddelen uit de 21steeeuw.

Door Coenens’ koppelingen tussen erfgoed en digitale media roept het kunstproject nieuwe betekenissen op.A Stage of Luminosityvertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

De eerste vertoning vanA Stage of Luminosityis op het Stationspleinin Roermond. Daar zijn de projecties een maand lang (tot 9 juni 2019) iedere avond te zien. Van zonsondergang tot middernacht. Na Roermond reist A Stage of Luminosity naar stadspleinen in Maastricht (19 sept. tot 20 okt, Vrijthof) en Venlo (medio voorjaar 2020, Museumplein).

 

Concept en realisatie: Bart van den Boom / Viewmaster Projects. Videowerken: Arno Coenen. Projectmedewerker: Ilona van den Brekel. Educatie: Accu Educatie. Grafisch ontwerp: Studio Eikenhorst. Techniek en installatie: AV&F en Atelier de Vree

Steigerbouw: LSB groep / Zeildoeken: Bingham Schiedam BV / Containers: De Boer Containertrading BV / Belettering: Zuidprojecten / Kabelgoten: EP Collective / Beveiliging: BetaGuard.

Met dank aan: Cuypershuis, Gemeente Roermond, Dirk van de Leemput, Rob Kooiman – Artof Museumprojecten.

 A Stage of Luminosity wordt mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Mondriaan Fonds, Gemeente Roermond, Cuypershuis, Roermond Glazeniersstad, SHCL, BPD Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Gemeente Maastricht, Musica Sacra, Gemeente Venlo, Limburgs Museum, LSB groep. 

Het project wordt in Roermond gepresenteerd in het kader van het bovenregionale project ‘Glas’ van Gemeente Roermond. Gemeente Roermond maakt bijzondere projecten mogelijk, waarbij kunst en cultuur in een nieuwe dimensie worden gebracht. De uitvoering is in handen van het Cuypershuis. Voor de realisatie van de projecten trekt het Cuypershuis telkens andere gastconservatoren of projectleiders aan. Het vierde project richt zich op het belang van de monumentale glaskunst voor Roermond’. De deelprojecten worden gepresenteerd onder de titel ‘Roermond Glazeniersstad’.
Arno Coenen: De werkwijze van Arno Coenen heeft raakvlakken met de glas-in-lood kunstenaars uit de 19deen 20steeeuw. Zoals veel kunstenaars uit de vorige eeuwen opdrachten uitvoerden en voor (semi-) openbare ruimtes, zo werkt ook Coenen vaak in opdracht aan projecten in de publieke ruimtes. Net als vroeger, ook vaak ingebed in een architecturaal kader, spectaculair, decoratief en overdadig. In zijn eclectische werken (soms zelfs complete gesamtkunstwerken) maakt Arno Coenen krachtige koppelingen tussen ‘high culture’ en ‘low culture’, tussen ‘street art’ en de canon van de kunstgeschiedenis. Het ‘decoratieve’ en het ‘populaire’ zijn hierbij belangrijke stijlmiddelen. Door versmelting van de verschillende stijlmiddelen spreken de laagdrempelige, overdadige kunstwerken zowel een breed als jong publiek aan.
Viewmaster Projects werkte eerder samen met Arno Coenen: 360°BRNDWR #5 / A First Stage.
Archiefcollectie Nicolas en Zonen – tentoonstellingen Roermond: De collectie ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ bestaat uit meer dan 10.000 kartons (werktekeningen op ware schaal) en 1000 ontwerptekeningen. Vorig jaar is de collectie in opdracht van de gemeente Roermond geïnventariseerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL).