Jan Banning

29 april t/m 10 juni 2007

2007

Fotografie Jan Banning – Teksten Will Tinnemans. De tentoonstelling ‘Ambtenaren’ bracht de uitvoerende macht in diverse werelddelen in beeld, op verschillende niveaus – van gouverneur tot dorpsklerk – en in allerlei sectoren: van belastingdienst en archieven tot politiebureaus.

Van 29 april tot 10 juni toonde Centre Céramique de fototentoonstelling ‘Ambtenaren’ van de Nederlandse fotograaf Jan Banning en de publicist Will Tinnemans. De 26 geportretteerde beambten in de tentoonstelling waren een selectie uit de series die Jan Banning sinds 2004 ondermeer in India, Bolivia, Siberië, Indonesië en Liberia heeft gemaakt. ‘Ambtenaren’ bracht overheidspersoneel uit diverse werelddelen in beeld. Het onderwerp van de fotoserie was de staatsmacht, zoals de gewone burger daarmee wordt geconfronteerd. De kleding, de houding en de uitstraling van de geportretteerde, en bovenal het bureau en het kantoor van de beambte en diens ‘accessoires’ vertelde het treurige of juist kleurige beeldverhaal van de macht en status van de beambte.

De beeldverhalen van Banning werden aangevuld door korte teksten van Will Tinnemans. De schrijver gaf middels fragmenten uit interviews en buitengewone anekdotes boeiende aanvullingen op de portretten.