De grote golf bij Kanagawa

25-06 t/m 26-08-2006

2006

De tentoonstelling ‘De grote golf bij Kanagawa en 45 andere Japanse landschapsprenten’, met prenten uit de collectie van Centre Céramique, gaven een beeld van de eeuwenoude traditionele Japanse kunstvorm. ‘De grote golf bij Kanagawa’ is wellicht de beroemdste Japanse prent die ooit gemaakt is. Een grote versie van deze prent van Katsushika Hokusai behoort tot de collectie Japanse houtsneden van Centre Céramique. Centre Céramique toonde een keuze uit deze collectie. Naast ‘De grote golf’ waren er 45 andere groot formaat prenten te bewonderen. In deze selectie stonden drama, melancholie en idylle in Japanse landschapskunst centraal.

Het landschap als thematische hoofdmotief komt zowel voor in oudste prenten als in de meest recente werken: van Hiroshige’s ‘Stortbui in Shono’ uit 1832 tot ‘De Etai brug in de ochtend’ van Motoji Sugiyama uit 1999, een eigentijdse verbeelding van een oud motief. Door het thema breed te interpreteren werd een beeld gegeven van de reikwijdte van de Japanse prentkunst, hoeveel diversiteit -in stijl, in onderwerp, in sfeer- er binnen een traditionele, verfijnde techniek als de Japanse kleurenhoutsnede mogelijk is.

concept en coördinatie: Bart van den Boom. Vormgeving: Bart van den Boom en Marc de Vree. Tentoonstellingsbouw: Atelier de Vree. Inhoud: Centre Céramique