Draakjes met Veren – De eerste vliegende dino’s

3 juli 2007 t/m 8 januari 2008

2008

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Zes uitzonderlijk goed bewaard gebleven fossielen van gevederde dinosauriërs uit het Chinese Liaoning zijn nu – in bruikleen van het Natuurhistorisch Museum Beijing – voor het eerst in Europa te zien. Voor de expositie ‘Draakjes met veren’ is in samenwerking tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en het Natuurhistorisch Museum Beijing een zorgvuldige keus gemaakt uit de Chinese topstukken. De ‘Draakjes met veren’ was eerst te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht, en vervolgens in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

De fossielen uit het Chinese Liaoning zijn de topstukken van het museum in Beijing. Ze behoren tot het nationale erfgoed van China, en zijn nu met speciale toestemming van twee Chinese ministeries in Nederland te zien. In de expositie wordt het Chinese materiaal aangevuld met de recentelijk ontdekte fossiele dinovogels uit het Maastrichtse Krijt (uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht) en een fraaie reconstructie van de bekende ‘oervogel’ Archaeopteryx uit de NMR-collectie. Van kleine dinosauriërs met een vacht, via de viervleugelige dinosauriër Microraptor, tot oervogels met én zonder tanden, vertelt de expositie ‘Draakjes met veren’ op verrassende wijze het verhaal van de evolutie van de vogels en de ontwikkeling van de vliegkunst.

De tentoonstelling was vormgegeven als een soort van vogelkooi, met Chinese kleuren (blauw en rood) en een speciaal gemaakt plafond van goud.  De vitrines, geheel van glas, waren onderdeel van de  ‘takken’waarop de vogels in kooien zitten. Zoook waren er extra takken geplaats waarom hedendaagse opgezette vogels ‘rustten’in de tentoonstelling. Ook de teksten en de afbeeldingen waren in dun rijstenpapier gepresenteerd om de oosterse sfeer te benadrukken.

 

Concept en coördinatie: Bart van den Boom: Vormgeving: Bart van den Boom & Frank Prummer: Inhoud: Natuurhistorisch Museum Maastricht