Early Industrial Architecture

28-01 t/m 04-03 2007

2007

Unieke beelden van het oude industriële complex van de Sphinx aan de Boschstraat in Maastricht; de plek waar 170 jaar geleden de industriële revolutie in Nederland begon. Fotografie Guido Paulussen.

Fotograaf Guido Paulussen mocht als een van de weinige buitenstaanders de laatste jaren van het bestaan van de historische Sphinxfabriek in de binnenstad registreren. 2 jaar lang struinde hij regelmatig door de aardewerk- en sanitairfabriek. De fotograaf bezocht ondermeer de verlaten kelders en zolders van de Productiehallen uit de 19e eeuw, het monumentale Eiffelgebouw en de sfeervolle Timmerfabriek, plekken waar de tijd zowel haar sporen heeft achtergelaten, als stil is blijven staan.

De tentoonstelling vertelde niet alleen de geschiedenis van de arbeidsomstandigheden in de oude fabriek, maar ook een verhaal over de schoonheid van oude bakstenen muren en gietijzeren draagconstructies. De 46 verstilde beelden van Paulussen contrasteren met de glimmende eindproducten die bijna twee eeuwen lang de fabriekspoorten werden uitgereden.