Life of Ornament

 

Life of Ornament  2016 > 2017

Life of Ornament was een bijzonder cross-over project tussen cultureel erfgoed en ‘time based media’. Het kunstenaarsduo Persijn Broersen & Margit Lukács presenteerde op uitnodiging van Bart van den Boom / Viewmaster Projects twee videowerken waarin de befaamde drukdecors van de Sphinx en Société Céramique tot leven kwamen. Groot geprojecteerd op de gevels van het monumentale Eiffelgebouw transformeerden de oude drukdecors van statische ornamenten op schoteltjes, kopjes, borden en theepotten, naar bewegende beelden die in elkaar overvloeiden en nieuwe relaties met elkaar aangingen. De ornamenten uit het archief van het SHCL werden met behulp van hedendaagse digitale technieken als het ware ‘losgeweekt’ van de met drukdecors verfraaide serviezen . De videowerken; één waarin de florale drukdecors centraal stond en één met de landschappelijke motieven, waren zowel een eerbetoon aan de roemrijke ontwerpen van de Maastrichtse maakindustrie als een eigentijds beeldverhaal waarin diverse culturen en uiteenlopende stijlperiodes zich mengden en verstrengeld raakten.

 Life of Ornament liep parallel aan de renovatie van het Eiffelgebouw. In de avonduren, wanneer de bouwwerkzaamheden gestopt waren, belichten de twee videowerken het met steigers en doek omwikkelde pand. Eén projectie van bijna 30 x 24 meter met florale motieven op de oostgevel (boven de Sphinxcour) aan de Boschstraat en één even grote projectie met landschappelijke motieven op de westgevel (zichtbaar vanaf het parkeerterrein Sphinxparking). De videowerken waren 5 maanden lang te zien zijn, van 1 december 2016 tot 30 april 2017, iedere avond van 19.00 tot 24.00 uur.

Vormgeving, concept en coördinatie: Bart van den Boom. Projecties: Persijn Broersen & Margit Lukács. Tentoonstellingsopbouw AV&F en Atelier de Vree. Projectassistentie: Ilona van den Brekel.