I Believe | De wereld in een wijk

 

17 maart – 8 juni 2019  / Centre Céramique

In I Believe | De wereld in een wijkstonden de verhalen centraal van bewoners en gemeenschappen uit de Luikse wijk Bressoux. Deze kleine 19de-eeuwse wijk – op slechts 20 minuten rijden van Maastricht – is sinds de jaren zestig een smeltkroes van culturen en geloven.  De tentoonstelling met 17 fotoseries (met beelden van HJ Hunter, Nico Bastens en Paul Salemink) en 12 korte films schetste een intiem en indringend beeld van het leven in een multiculturele wijk vanuit het perspectief van de bewoners (met en zonder migratieachtergrond) en hun verschillende gemeenschappen.

De vormgeving van de tentoonstelling was zo opgezet dat de verschillende hoofdstukken allemaal een eigen plek kregen maar door de opstelling van de wanden wel een relatie met elkaar aangingen. De ruimtes tussen de wanddelen waren zo ingericht dat ze verwezen naar de straten en pleinen van Bressoux, met smallere gangen en open plekken. Alle wanden hadden een grijze plint, die verwees naar de hardstenen plint die de karakteristieke huizen in de wijk kenmerken. In vier kleuren, van baksteenrood, okergeel, crème en gebroken wit, kwamen de foto’s mooi tot hun recht. De wanddelen hadden ook elk een kabinetje, dat was ingericht als een ‘binnenruimte’. De wanden hier hadden een klassiek behang en een schuin uitgesneden perzisch tapijtje. Ook hing er een peertje aan het plafond. In de kabinetten waren twee zitplekken, en kon de bezoeker de kortfilms over de geportretteerde bekijken.

 

I Believe | De wereld in een wijk was een initiatief van de Maastrichtse documentair fotograaf HJ Hunter. Hij begon in Bressoux te werken met twee vragen in zijn achterhoofd: Hoe is het om hier te leven? En hoe denken de bewoners zelf over thema’s als migratie, racisme, nationalisme, integratie, radicalisme of de positie van migrantenvrouwen?

Tentoonstellingsvormgeving en coördinatie: Bart van den Boom. Tentoonstellingsbouw en vormgevingsonderdelen: Atelier de Vree en Jeroen van Bergen. Techniek: AV&F. Grafische vormgeving: Paul van der Veer/ Beeldplus. Fotoprints en belettering: Zuid Projecten.

Fotografie: HJ Hunter, Nico Bastens, Paul Salemink. Fotobewerking: Nico Bastens. Curator: Jorgen PolmanFilms: Camera: HJ Hunter, Bram Rusman. Montage: HJ Hunter. Kleurcorrecties: Bram Rusman, Iñigo Viu Huguet. Geluid: Maggie de Bruin, Lode de Roos, Iñigo Viu Huguet. Vertaling en ondertiteling: Lisa Artois, Maaike de Wijs, Sytske de Jong. Teksten: HJ Hunter