Kijk op de Stad

2017

KIJK OP DE STAD

Stadsgezichten uit het archief en museum De Domijnen

Het museum Historie en Archeologie en het Archief van de Domijnen bezitten een enorme collectie foto’s. Een groot aantal heeft te maken met stedenbouw. In de museumcollectie bevinden zich stadsfoto’s van bekende fotografen waaronder Kim Zwarts, Rosalie Laudy, Hub. Leufkens en Cas Oorthuys. In het archief zijn vooral foto’s te vinden die in opdracht van de gemeenten zijn gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een bijzondere collectie luchtfoto’s. Daarnaast zijn er foto’s van zowel amateurfotografen als professionals zoals Peter Schols. Zij maakten beelden van nieuwbouwwijken, afbraak, renovatie of gewoon van het straatbeeld en de veranderende omgeving.

In de foto’s komt duidelijk naar voren dat Geleen een geconstrueerde stad is, ontstaan op de tekentafel van de Staatsmijnen, dorpen en landschap opslokkend. Sittard daarentegen is meer organisch gegroeid waarbij het middeleeuwse stratenplan nog steeds duidelijk herkenbaar is. Binnen de omwalling is gebouwd, gesloopt en verbouwd. Op een gegeven moment is ook deze stad naar buiten toe uitgebreid. De bouwvisie is afhankelijk van de tijdsgeest.

Idee en concept: Kitty Jansen-Rompen. Fotoselectie: Bart van den Boom en Kitty Jansen. Ondersteuning fotoselectie en inventarisatie: Kirsten Van den Eijnde en Natasja Vanderheijden. Digitalisering: Michael Sahetapy, Archief De Domijnen. Prints: Q-Color. Vormgeving: Bart van den Boom. Inrichting: Atelier de Vree & Bart van den Boom. Fotocollectie: Museum De Domijnen en Archief De Domijnen. Panoramafoto’s: Fotokring Geleen.  foto’s: Bert Janssen.