Paraphrasing Babel – Maastricht / Heerlen

19-10 t/m 18-11 2012

2012

Van 19 oktober t/m 18 november 2012 presenteerde Viewmaster Projects in de openbare ruimte van Maastricht en Heerlen de tentoonstelling ‘Paraphrasing Babel’. Een tentoonstelling met 30 videowerken en 7 geluidskunstwerken over de grenzen van taal, (mis)communicatie en spraakverwarring. Paraphrasing Babel was iedere avond te zien en horen van 18.00 tot 23.00 uur.

De geselecteerde werken van gerenommeerde kunstenaars en jong talent gaven een divers beeld van de kracht en rijkdom van taal. Verbeeld, geschreven of uitgesproken, kwam zowel de beperking als de kracht van taal als communicatiemiddel naar voren. Door de uiteenlopende benaderingen van de kunstenaars te bundelen, gaf Paraphrasing Babel nieuwe inzichten over de reikwijdte en betekenisgeving van taal.

De werken werden gepresenteerd vanuit en in (leegstaande) winkel- en kantoorpanden, woningen en cultuurinstellingen. Door de videoprojecties, video-installaties, bewegende grafische structuren en geluidskunstwerken werden de binnenstadsdelen van de stedelijke tegenpolen Maastricht en Heerlen in een nieuw licht geplaatst.

Paraphrasing Babel was de grootste videokunstmanifestatie in de openbare ruimte in Europa. De 34 videowerken en geluidskunstwerken waren zelden buiten de muren van musea of kunstinstellingen getoond. Door hun specifieke inhoud waren de werken wel uitermate geschikt voor vertoning in het (semi-)publieke domein. De straat is de plek waar verschillende talen elkaar raken of vermengen en waar de media en commercie zich tot het publiek richten. In deze omgeving gingen de kunstwerken een directe relatie aan met de toeschouwer of toevallige passant en spraken zo op een andere manier tot het publiek.

Kunstenaars: 

Marc Alberto (NLD), Christopher Baker (USA), Natalie Bookchin (USA), Candice Breitz (ZAF), eddie d (NLD), Vera Frenkel  (CAN), Mieke Gerritzen (NLD), Gary Hill (USA), Annja Knautgasser (AUT), Louise Lawler (USA), Adam Leech (USA), Christian Marclay (USA), Benny Nemerofsky Ramsay (CAN), Jeroen Offerman (NLD), Nika Radic (HRV), Imogen Stidworthy (GBR), Zhou Tao (CHN), Thomson & Craighead (GBR), YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES (KOR/USA), Katarina Zdjelar (SRB).

Concept: Bart van den Boom. Samenstelling: Bart van den Boom en Annet Dekker. Productie: Bart van den Boom en Ilona van den Brekel. Tentoonstellingsbouw: Atelier de Vree / AV&F / Zuidprojecten. Grafische Vormgeving: Ontwerpbureau B2B.