Sphinx-X

16 november - 21 december 2003

2003

Centre Céramique nodigde negen jonge kunstenaars uit om te laten zien dat Maastricht behalve een rijke keramiektraditie in vormgeving ook in de autonome beeldende kunst in keramiek kwaliteit heeft. De deelnemers aan de tentoonstelling SphinxX waren; Tatjana Brock, Roger Cremers, Ivan Dobrilov Dobrev, Femke Habets, Douwe Hoekstra, Nikola Nikolov, David Roosenberg, Janine Schimkat en Ellen Urselmann. Alle kunstenaars hebben een eigen beeldtaal ontwikkeld tijdens hun studie aan de Maastrichtse kunstacademie. Het plastische of porseleinen werkmateriaal is door hen naar eigen hand gezet om persoonlijke vormen en verhalen te presenteren. Met deze keramische oorspronkelijkheid en technische vaardigheden hebben sommigen een vervolgopleiding verworven in Maastricht, Den Bosch of Amsterdam.

Gekoppeld aan de tentoonstelling was de publicatie van een catalogus (gelimiteerde oplage van 250 stuks) die was vormgegeven als een standaard sanitairtegel. De inhoud bestond uit een verhaal over de keramiektraditie van Maastricht en de waarde van keramiek als medium in de hedendaagse kunst (Eric de Jong) en negen beschrijvingen over het werk van de deelnemende kunstenaars (Bart van den Boom). De tentoonstelling en catalogus toonden aan dat de Academie Beeldende Kunsten Maastricht een broedplaats is van jong talent dat zich onconventioneel manifesteert met keramische technieken en materialen als drager van ideeën.

concept, vormgeving en coördinatie: Bart van den Boom. Samenstelling: Bart van den Boom en Marja Hooft. Grafische vormgeving: Ontwerpbureau B2B.