Domincanenklooster

21-01 t/m 11-06 2007

2007

De tentoonstelling ‘Dominicanenklooster – Acht eeuwen A-locatie’,  presenteerde de bewogen geschiedenis van de dertiende-eeuwse Dominicanenkerk en het daaraan verbonden klooster. De tentoonstelling belichte in dertien hoofdstukken d.m.v. archeologische vondsten, historische objecten, oude prenten en unieke foto’s diverse aspecten uit dit verleden. De vormgeving van de tentoonstelling was opvallend; de hoofdstukken werden gepresenteerd in dertien op traditionele wijze opgestelde ‘kerkbanken’.

De voltooiing van de restauratie van de kerk, waarin nu een boekhandel is gevestigd en de oplevering van het nieuwe winkelcentrum op de plek waar eens het klooster lag, waren voor Centre Céramique aanleiding om aandacht te besteden aan deze historisch belangrijke plek in Maastricht.

De tentoonstelling toonde de bouwhistorie van klooster en kerk met unieke muur- en plafondschilderingen, alsmede de belangrijke rol van de paters binnen de zich snel ontwikkelende Middeleeuwse stad.

Concept, vormgeving en coördinatie: Bart van den Boom / tentoonstellingsbouw: Atelier de Vree / Inhoud: Centre Céramique